A szeretet-nyelvek használata önmagunkkal kapcsolatban

            A szeretet-nyelvek ismerete nagyon hasznos. Alkalmazásuk azonnali hatással van a párkapcsolatra, a családra, bármilyen emberi kapcsolatra. A feszültséget elviselhetővé, a semleges helyzetet kellemessé varázsolja a megfelelő mozzanat. A nem-megfelelő viszont ronthat a helyzeten. Például aki szavakban várja az elismerést, annak nem sokat jelent a vállon veregetés.

Ám nemcsak egymás szeretet-tankját töltögethetjük, hanem a sajátunkat is. Ez óriási felfedezés! Hiszen így csökkenthető a kiszolgáltatottság, a szeretet megszerzésére irányuló játszma. Helyette béke, önelfogadás, teljesség érzése lehet. Mellesleg a harmonikus párkapcsolatra is nagyobb az esély, ha két egész ember alkotja azt, és nem két fél.

A szeretet-nyelvek önmagunkkal kapcsolatos alkalmazása önmagában nem elegendő az önszeretet felélesztéséhez, felfedezéséhez. Más önismereti technikák, megértés, változás is szükséges hozzá. Mégis érdemes kipróbálni, átélni, szuper megalapozó vagy kiegészítő technika.)

Milyen esetekben érdemes megismerni az ön-szeret-nyelveket?

  • ha egyedül élsz
  • ha nem egyedül élsz, de a környezeted nem képes megtölteni a szeretet-tankodat
  • ha szeretnél független lenni a környezetedtől
  • ha szeretnéd felfedezni és érezni az önszeretetet
  • ha szeretnéd tisztábban látni (és abbahagyni) azt, hogy hogyan rontod az önbecsülésedet napról napra
  1. Elismerő, dicsérő, bátorító, kedves és szelíd SZAVAK

Hogyan beszélsz önmagaddal? Mit gondolsz, amikor a tükörbe nézel? Belső hangod felemel vagy lehúz? Figyelj oda szavaidra; arra, hogy milyen jelzőket használsz magaddal kapcsolatban!

  1. MINŐSÉGI IDŐ

Elmegyek egyedül moziba, fürdőbe, sétálni. Otthon megengedem magamnak a lazítást, filmezést, alkotást… Felfedezem/élvezem az egyedül töltött időt. Gyakran szánok rá időt, hogy egyedül legyek, és álmodozzak vagy gondolkodjak vagy csak bambuljak, miközben nekem tetsző szituációban / környezetben vagyok.

  1. AJÁNDÉKOZÁS

Megérdemlem a nasit, könyvet, ruhát, kütyü. Amit veszek, az legyen nekem tetsző színű, formájú, anyagú. A lakásdíszek, használati tárgyak nekem tetszőek legyenek, akár én is készíthetem magamnak. A praktikusság mellett tudatosan nagy hangsúlyt kapjon, hogy ajándéknak adom magamnak a dolgokat.

  1. SZÍVESSÉGEK

Nem sajnálom az időt, energiát azoktól a dolgoktól, amik fontosak nekem. Pl sütök palacsintát magamnak akkor is, ha senki más nem kér a családban. Rendben tartom a dolgaimat. Jólesik gondoskodni magamról. Amit megteszek másokért, azt megteszem magamért is.

  1. TESTI ÉRINTÉS

Masszírozhatom a testem nagy részét magamnak is. Mosdás, fésülködés, fogmosás, körömvágás stb., szóval a testtel kapcsolatos mindennapos tevékenység közben gyengéden, figyelmesen bánok a testemmel, hogy a tevékenység örömteli és élvezetes legyen.

Már ma kezdd el felfedezni, használni a szeretet nyelvek a környezeteddel és önmagaddal kapcsolatban! 🙂